Dracht & Geboorte
De Lindehoeve
U heeft bij De Lindehoeve de mogelijkheid om uw merrie te laten insemineren met sperma van uw keuze. De gehele merriebegeleiding kan ook bij ons worden gedaan. Dit gebeurt uiteraard door een dierenarts, deze scant de merrie zo vaak als nodig is. Voor drachtige merries hebben wij extra water- en voederbakken.
Kraamstallen
De drachtige merrie wordt 2 weken voor de uitgerekende datum in een van onze kraamstallen gezet. Wij werken uitsluitend met ruime bevalboxen. De drachtige merrie staat hierin onder extra toezicht en wij maken gebruik van een geboortemelder. Verder krijgt de merrie extra brok.
Als eigenaar kunt u via de bestuurbare webcams meekijken hoe het veulen geboren wordt. Uiteraard bent u als eigenaar ook welkom om aanwezig te zijn bij de bevalling. De eerste tien dagen stappen wij dagelijks met het veulen.
Embryotransplantatie
Het is bij De Lindehoeve ook mogelijk om embryotransplantatie uit te laten voeren. Bij een embryotransplantatie wordt het embryo van een merrie overgezet in een andere merrie, de draagmerrie. Dit wordt voornamelijk toegepast in de paardensport, bijvoorbeeld wanneer de merrie wedstrijden loopt.
Bij embryotransplantatie moet de merrie intensiever begeleid worden en er zijn wat meer handelingen nodig om een merrie drachtig te maken. Het spoelen van de merrie en het transplanteren van het embryo is een specialistische behandeling en daardoor ook prijziger.
Geboortemelder
Wij werken met de geboortemelder van Sigloo
Sigloo-alarm
Bij het sigloo alarm wordt er een zender met magneet op de vulvalip genaaid. Tijdens de bevalling zal dit magneetje uit de zender getrokken worden, waardoor het alarm afgaat.
Een van de voordelen is, dat het alarm redelijk eenvoudig aan te brengen is. Ook wordt er niets op de baarmoedermond aangebracht, wat de kans op infecties verkleint. Het alarm gaat ook af bij een staande bevalling en de merrie kan in de wei of paddock blijven lopen. Tevens zijn er geen touwtjes die kunnen irriteren.
Zorg voor merrie met veulen
Uw merrie met veulen heeft op De Lindehoeve, samen met andere merries, heerlijk vrije in- en uitloop van de stal naar de paddock en het weiland. Merries kunnen bij ons terecht voor of na de geboorte van het veulen. U heeft de keuze om de merrie bij ons te laten bevallen.
Heeft uw merrie thuis een veulen gekregen? Vanaf dat het veulen tien dagen is, kan het veulen met de merrie gebracht worden. We hebben meerdere merries met veulens die samen een groep vormen. Na ongeveer een halfjaar worden de veulens gespeend. Door veulens samen te spenen, is het veulen niet zo alleen. Dit zorgt ervoor dat het spenen beter verloopt.