Drachtige merries en kraamstallen

U hebt bij ons de mogelijkheid om uw merrie te laten insemineren met sperma van uw keuze. Vervolgens kan de gehele merriebegeleiding bij ons gedaan worden door een dierenarts.
Als het tijd is om te veulenen krijgt de merrie de Radco geboortemelder (zie informatieblok). Wij krijgen dan 1 à 1,5 uur voor de bevalling een melding. Er is dan nog tijd genoeg om een dierenarts te bellen, het veulen eventueel te draaien of de merrie te verplaatsen. We zetten de drachtige merrie twee weken voor de uitgerekende datum in een ruime kraamstal. Op onze bestuurbare webcamera’s kunt u meekijken hoe het veulen geboren wordt of u kunt er bij aanwezig zijn als u dat wilt. De dagen erna kunt u ook kijken hoe het veulen zich ontwikkelt.

Hierna kan uw merrie met veulen bij ons blijven staan. Uw merrie en veulen hebben vrije in- en uitloop van de stal naar de paddock en het weiland. Er wordt een groep gevormd samen met andere merries met veulens. Kijk hier voor meer informatie over merries met veulens.

  Drachtige merrie met veulen

Radco- alarm

De geboortemelder Radco meet elke 5 minuten de temperatuur van de drachtige merrie. Deze meting wordt doorgegeven aan de computer. Zodra de temperatuur met 0,4 graden Celsius of meer daalt, gaat het alarm af. Ook bij koorts geeft Radco een alarm. Als de temperatuur zakt, komt het veulen gemiddeld 1 tot 2 uur later. Dit geeft ons de tijd om te voelen of het veulen goed ligt, de klant te bellen en eventueel een dierenarts in te schakelen.  Het alarm werkt dus ook wanneer een merrie staand bevalt of niet zweet (in tegenstelling tot zweetbanden of geboorte-alarmen die afgaan als de merrie gaat liggen). De merrie kan met het alarm op ook gewoon in de paddock lopen.  Omdat het alarm goed verdragen wordt, doen we het twee weken voor de uitgerekende datum al op. Mocht het veulen zich wat vroeger melden, dan missen we de geboorte ook niet.

Radco - verkleind